Типични ястия в средиземноморски ресторант?

Кои типичните ястия можете да намерите в средиземноморски ресторант?

Средиземноморските ресторанти се гордеят със своето здравословно и вкусно меню. Но какво точно можем да си поръчаме при посещението в такъв ресторант и кои са сред най-известните средиземноморски ястия? Нека разгледаме по-подробно отговора на тези въпроси.

Какво включва менюто на един средиземноморски ресторант?

Сред предястията на средиземноморската кухня най-известна е брускетата. Тя представлява препечена филийка със зехтин и е родом от централна Италия. Това предястие е особено подходящо за летния сезон, тъй като се гарнира прекрасно с различни видове пресни зеленчуци, най-вече домати. Разбира се вариантите за гарниране са най-разнообразни и зависят от личните вкусове и предпочитания. Можете да изберете брускета, гарнирана с яйчена салата, чеснов крем, прошуто, различни видове сирена, риба, боб или други зеленчуци по избор.

Друго предпочитано предястие е пастата. Някои си поръчват паста фреш или приготвена на момента, която бива в различни форми. Можете да изберете паста с различни подправки, като зеленчуци, песто, сирена или морски дарове.

Разбира се при посещението в един средиземноморски ресторант няма как да не обърнете внимание и на десертите. Те са леки и не толкова калорични, колкото типичните за българската кухня десерти. Срез най-вкусните са ябълковия пай, тирамису, френска нуга, което представлява сладолед със смокини, крем брюле, както и банани с карамел и сметана, наречени още банофи.

Нека преминем и към основните ястия в средиземноморската кухня. Такива са спагетите Айоли, паелята, лазанята, свинско със салвия, талиатели с манатарки, салата Капрезе, гръцка салата с фета, както и салата, съставена от кедрови ядки, рукола, морски дарове и риби.

Всеки уважаван средиземноморски ресторант ще снабди клиентите си с първокласни продукти и пресни зеленчуци, риба тон, зърнени храни, морски костур, сирене фета, моцарела, хрупкав хляб, ориз и паста. Към това разнообразие да прибавим и чист ароматен зехтин, добит от стогодишна маслина, като не забравяме, че средиземноморската кухня допуска и консумацията на 1-2 чаши червено вино. Няма как при такова съчетание да не изпитате удоволствие и наслада от храната!

Тихата и спокойна атмосфера в такъв ресторант предразполага към бавно и спокойно хранене, с мисъл за храната и чашата пенливо вино. Остава само да потърсите най-близкия такъв ресторант до вас и да си подарите незабравима, вкусна и здравословна средиземноморска вечеря.