Ресторант със средиземноморска кухня

Средиземноморска кухня: от какво точно се състои?

Сред основните причини за дълголетието на жителите на Средиземноморието се изтъква тяхното хранене, известно като средиземноморска кухня. Основна негова съставка е зехтинът, който се извлича от плодчетата на маслиненото дърво още от незапомнени времена. Но кои са останалите съставки в този вид диета?

Типичните да известната средиземноморска кухня съставки

Средиземноморската диета включва различни по вид ядки, като орехи, бадеми, лешници и други, които се препоръчва да се консумират сурови, за да не се увредят техните свойства. Те съдържат много омега 3-мастни киселини, които са особено полезни за мозъка, очите и сърцето. Ако все пак желаете да ги ядете печени, тогава се препоръчва да се сушат във фурна без допълнителна мазнина.

Тази диета включва изобилие от плодове. Зеленчуците и рибата на пара или на скара също са основна част от популярната средиземноморска кухня. На почит са и домашните сосове с чесън, домати, зехтин и зелени литни подправки, които обикновено се използват за заливане на спагети, ориз и други ястия.

Месото е ограничено до пилешко, а използването на обработени или червени меса от рода на колбаси се избягва. Други типични за България продукти, които се избягват, са сметаната, маслото, всякакви бързи храни, сладкиши и тестени изделия, както и безалкохолни напитки. Вместо това жителите на Средиземноморието често консумират кисело мляко.

Консумацията на алкохол не е изцяло забранена, но не бива да прекалявате с количествата. Вечер можете да пиете по една чашка сухо червено вино.

Какви са предимствата от средиземноморската диета?

Нови изследвания показват, че хора между 55 и 80 г., които се придържат към тази диета, значително намаляват риска от развитието на диабет тип 2, заради ниското съдържание на животински мазнини в храната и заради заместването им с качествени мононенаситени мазнини, които се съдържат в ядките и зехтина.

Друга причина за здравословния ефект на средиземноморската диета е голямото количество антиоксиданти, които тя съдържа, които действат противовъзпалително. Това означава, че хора с нарушена обмяна на веществата, или които са предразположение към сърдечносъдови заболявания или развитието на диабет тип 2, ще имат голяма полза от следването на тази диета. Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, които премахват лошия холестерол от организма и изчистват черния дроб и други важни органи.