Кой не е застрашен от паник атака?

Много хора са чували за паническите атаки и за паническото разтройство, но не всеки подозира за какъв ужас става въпрос.

Паник атаката е внезапен пристъп на силен страх, тревожност и усещане за наближаваща смърт, наред с физически усещания за скованост, изтръпване и ускорение на пулса, изпотяване … и списъкът може да продължи в този дух, като описва една много неприятна картина. Това продължава средно между 5 и 30 минути, но е същински ужас за преживяващите го и не случайно те развиват страх от нови простъпи. Този страх предизвиква действителното появяване на следващи паник атаки, което затваря кръга и затруднява излизането от него. Но изход има и той се състои в приемането на проблема и работата с него. Това става с помощта на специалист, който да ни помогне да разберем откъде идва състоянието. На паник атака можете да прочетете повече за паническите атаки, като не забравяте, че различните вещества за успокояване са само временна мярка и трябва да се взимат само по лекарско предписание, като те не са решение на проблема.

Кой не е застрашен от паник атака?

За всеки е различно, за едни паник атака може да се появи еднократно или няколко пъти и да отшуми, а за други е дълъг период на борба с множество атаки. Причините могат да бъдат постоянен стрес или неочаквано събитие, рязка промяна в живота или голямо натоварване, както и някакво преживяване в миналото. Кой не е застрашен от паник атака? Тъй като стресът е често срещан в съвремието ни, то най-важното е да имаме своите начини да се справим с него. Има хора, които сякаш остават незасегнати и са винаги добре настроени, спокойни и неуязвими и те сякаш се справят с ежедневния стрес по-лесно. Има обаче и хора, които само изглеждат така, а вътре в себе си трупат обида или гняв, непозволени, за тях самите, агресивни реакции, които така и не се проявяват и всичко това може да създаде бомба със закъснител, чийто детонатор може да бъде някаква съвсем неочаквана ситуация.

Ситуация, която подсъзнанието приема, като близка до ситуация, която е била стресираща или травматична в миналото, може също да спомогне за получаването на пристъп на паник атака. За това не може да се каже, че има хора, които категорично не са застрашени от паник атака, но има начини за справяне и превантивни мерки. Това са срещите, споделянето на проблемите, изразяването на емоциите, природата и др. При панически атаки, които заплашват качеството на живот на индивида, се препоръчва работа с терапевт, като най-доброто средство за достигане до основата на възникващите състояния. Има изход, стига да имаме смелост да го потърсим, бъдете сигурни.