На какви изисквания трябва да отговаря хотел 4 звезди

На какви изисквания трябва да отговаря един хотел 4 звезди?

Дори и да не смятате да ставате хотелиер, още повече собственик на хотел 4 звезди, може би ви е интересно да разберете на какви изисквания трябва да отговаря един такъв хотел. След като се запознаете с тях, ще знаете какво можете да очаквате от вашето пребиваване в такъв хотел по време на следващата ви луксозна почивка.

Изисквания към хотел 4 звезди

Хотелите, спадащи към категорията „четири звезди“, се делят на три вида: морски, планински и градски, като изискванията към тях леко се различават.

Така например всичките три вида 4-звездни хотели трябва да имат светлиннорекламен надпис на фасадата и стойки за знамена до главния вход, но само планинският хотел 4 звезди е задължен да окачи термометър и барометър до гладния вход.

Във фоайето си всеки хотел 4 звезди трябва да разполага с информационно табло, барометър и термометър, стойка за рекламни материали, ключ карта или магнитна карта за туристите, часовници за различните часови зони,  план-схема за обекта, както и табло с предлаганите услуги. В коридорите трябва да има указателни табели, насочващи посетителите за номерата на стаите.

Какви услуги можете да очаквате от такъв хотел?

В хотелите 4 звезди можете да очаквате следните услуги: 24-часов румсървис, пощенски и  телефонни услуги, бизнес услуги, като предоставянето на зали за провеждането на конференции и семинари, заедно с възможност за ползването на всички свързани с мероприятието консумативи. В допълнение в хотела се предлага гладене, химическо чистене, пране, сейф за съхраняване на документи и ценности за по-голяма сигурност. Гостите с деца могат да се възползват от специалните занимания и кътове за деца. Хотелът предлага рент-а-кар, козметични услуги и бръснаро-фризьорски услуги. Можете да си поръчате такси, да се застраховате за оказване на медицинска помощ, както и да се възползвате от различните спортни услуги.

Хотелите с 4 звезди предлагат различни мероприятия, пътувания и екскурзии до близките забележителности или курорти с осигурен екскурзовод. Всички гости на хотела имат право на закуска, включена в цената.

Сред консумативите, с които такъв хотел трябва да разполага, са папки и телефонни указатели за стаите, евакуационен план, табелки за врати, мини бар талони, формуляри за сейф, хавлиени кърпи с логото на хотела, анкетни карти, номера за масите и за блокмасите, ключ карти и гривни за хотели, които са all inclusive.