Радостина Стоянова

Термити

Класификация

Термитите са група насекоми, които до неотдавна са били класифицирани като разред изоптера, които представляват социални насекоми, с примитивни форми, за които е характерна постепенната метаморфоза и има отсъствие на ларвен и какавиден стадий., но сега спадат към  надсемейство в разред Хлебарки. Термитите наподобяват мравки и в обществото си имат различни касти, създават сложни жилища с изключителна големина и се казва, че в тях дори може да се събере слон.

История на термитите

история на термити

Счита се, че термитите са произлезли от хлебарките преди повече от двеста хиляди години. Основната крачка в развитието им е разделянето им на различни касти. Подобно на мравките първата им каста е тази на войниците, а след това се е появила и тази на работниците, които обаче не могат да се възпроизвеждат. Днес те се срещат в много места от земното кълбо, но основно в Мадагаскар, Азия, Африка, Австралия, както и в Централна и Южна Америка. Намерени са фусили на термити и термити в смола в САЩ и Европа. Те се възприемат в съвременния свят като напаст, защото основната им храна е вътрешността на дърветата, което е проблем за селата и градовете, където строителството предимно е от дървен материал. В миналото хората се страхували от тези насекоми и ги почитали, за да ги омилостивяват. Племена, които били от Африка и Австралия смятали, че те имат специална сила за комуникация и били способни да си предават информация за предстоящи бури, суша, земетресения, цунами и дори предстоящи войни.

Термитите са от надклас хлебарки, но живеят в строго кастово разделение точно като при пчелите и мравките. Имат войници, които пазят термитника, работници, които се грижат за осигуряването на храна за всички и царица-майка. Всеизвестен факт е, че в дебелото им черво има голямо количество живот, въпреки, че е едва една хилядна от милиметъра. Приблизително десет хиляди едноклетъчни живеят в симбиоза с термита и се наричат флагелати. Самото им съществуване е стигнало до там, че едните не могат да съществуват без другите. Интересен факт е, че в самите едноклетъчни има други милиони бактерии, които отново живеят в симбиоза с флагелатите. С течение на годините тези три вида са образували съвършенна симбиоза, която им помага да оцелеят взаимно помагайки си.

Касти и начин на живеене

Термитите имат лоша репутация в сферата на строителство, те са способни много бързо и организирано да унищожат къщи, изяждайки вътрешността на дървените основи и мебели. Това само по себе си прави домовете несигурни и дори опасни.

В Южна Америка заради непрекъснатото присъствие на термити не може да се открие книга, която да бъде по-стара от петдесет години. Налага се да се строят дървени къщи с много здрав и стабилен метален или бетонен фундамент, но въпреки това те често успяват да влязат в домовете през тръбите и отново да нанесат сериозни поражения.

Що се отнася до техните домове те са изключително усъвършенствани и в сравнение с нашите разбирания те имат… Click To Tweet

Според някои изследвания въздуха в термитниците циркулира благодарение на слънчевата топлина, която измества студения въздух така се получава непрекъсната му подмяна.

термити

Термитите са малки насекоми с дължина няколко милиметъра, но строят жилищата си с огромна височина, благодарение на добрата си организация те могат да бъдат от деветдесет сантиметра до близо два метра над повърхността на земята.

С построяването и поддържането му са ангажирани хиляди термити. При симбиозата на толкова много насекоми на едно място и отделно това, че отглеждат гъбички, които са като градини въздуха се замърсява много. Въпреки така наречената вентилация, която все още не е доказана, а за нея съществуват много теории е необходима изключителна синхронизация в чистенето на жилището. Съществуват няколко теории за осъществяването на тази циркулация във въздуха. Едно от предположенията в началото е било, че благодарение на затопленото гнездо от всички хиляди термити въздуха просто се е движел отвътре навън. С течение на наблюдения от страна на учените се е зародила друга теория според, която системата функционирала благодарение на конструкцията на самия термитник,  той наподобявал бели дробове, които вдишват и издишват, а за това са спомагали вътрешното налягане и вятъра.  Според последното проучване, учените стигат до заключението, че системата е свързана с разликите в температурата между деня и нощта. В центъра на гнездата им има нещо, което изпълнява функцията на комин, който е свързан с няколко по-малки тунели. Така през деня, когато въздухът вътре се затопли той се издига нагоре в тунелите, а след това се охлажда и отново пада в големия комин, а през нощта поради това, че малките тунели се охлаждат по бързо и след това падат към комина се получава обратния процес. Така и самия термитник се охлажда бързо и ефективно.

Видове и описание

На науката са известни около три хиляди вида различни термити . Разделят се на три вида като първите са войници, вторите са работници и само едни имат право да се размножават.. Работническата каста  са най-много, с бял цвят и нямат очи, това ги прави слепи. Термитите, които се размножават се отличават по това, че са тъмни на цвят и имат очи, крилата, които притежават падат след първия им полет за размножаване. Със самото си раждане термитът бива определен като какъв ще е в гнездото. Войниците също имат бели тела, но основната разлика е в главите, които имат различен цвят: черни, жълти или оранжеви.. Войниците имат изключително добре развити челюсти и едни от най-големите в света са около два сантиметра. Те защитават добре гнездата като най-често враговете са им мравките. .Интересен е фактът, че някои термити от работническата каста с течение на времето може да станат и войници, но това, което ги отличава от определените за това в самото начало е липсата на здрава челюст. Царят и царицата имат продължителност на живота до десет години, а работниците и войниците до пет. Царицата-майка може да достигне и десет сантиметра в процеса на възпроизвеждане. Факт е, че тя и царят живеят заедно завинаги и никога не се разделят.

Борба с термитите

Дератизация или как да се борим с вредителите, в различните държави има различни методи, но всичко се свежда до това предварително да се предвиди появата им. Така преди строене на сгради, се поставят по-здрави  бетонни или метални основи, които до някъде успяват да забавят появата им. Естествени врагове на термитите са мравките, в други случаи се налага химична обработка на помещението и дори цялата сграда. В някои от случаите заразяването само на един от термит е достатъчен , за да унищожи всички в гнездото. Препоръчва се консултация  за борбата с тях, защото използването на всякакви химикали без необходимата консултация от специалисти е опасна.

Подобни статии

  • В последните години все повече хора избират да се доверят на професионални сватбени агенции за организацията на този така важен ден в живота си. Сватбата е голям празник, на който двама души, избрали да прекарат живота си заедно, декларират любовта…
  • Всеки вид изкуство има своите стилове и периоди. Те се определят от времената, от порядките, от войните, от преселенията, от музикалните предпочитания, накратко - от обществото. Има епохи, които са заемали десетки години наред, а има и стилове, които са…
  • Как да изберем подходящо спално бельо за бебето Появата на още един член на семейството си е истинско събитие, особено ако е първо дете. Тогава вълненията и притесненията са изобилни, а въпросите твърде много. Ако се чудите от какво спално…