Имаме ли избор за високоефективни термопомпи?

Знаете ли, че с високотехнологичните решения на новото време, произлизащи от необходимостта от енергийна независимост, можем значително да намалим разходите си за електроенергия?

Това е така, благодарение на високият коефициент на полезно действие на иновативните системи, каквито са термопомпите, с които за 1 kW електроенергия от мрежата, системата генерира няколко пъти повече. Това дава отлични резултати ли 75% енергия, която се отделя от системата и 25% електроенергия. Съотношението е достатъчно добро, за да не се замислим и да не потърсим повече информация по темата. Имаме ли избор за високоефективни термопомпи? На Multiclima.bg можем да разгледаме видовете инсталации на австрийския производител Heliotherm, които са ефективни, с естетически дизайн, безшумни и удобни за управление и на добра цена.

Имаме ли избор за високоефективни термопомпи?

Според характеристиките на дадения обект или сграда, се определя най-добрия вид термопомпена инсталация. Най-основно, термопомпите биват разделени на три вида – геотермални, хидротермални и аеротермални. Аеротермалните, наречени още термопомпи въздух-вода в Multiclima.bg, са най-често употребяваните и са най-лесни за монтаж. Те работят на принципа на климатика – с околния въздух. Геотермалните системи работят с температурата на определена дълбочина от земята и хидротермалните – с температурата на подпочвените води. Тъй като на определено ниво под земната повърхност температурата е почти постоянна през цялата година, то това са и най-ефективните термопомпени инсталации – с най-висок коефициент на трансформация. Как работи всъщност термопомпата? Системата извлича температура от едно място, което е възобновяем природен източник и я транспортира до друго място, обект или уред. Според това дали е необходимо охлаждане или затопляне, топлината се извежда или въвежда в сградата.

Всички термопомпи работят за отопление и охлаждане, както и за затопляне на водата и то през цялата година, което оправдава всяка цена за инсталирането им. Инженерната компания Мултиклима ЕООД от повече от 25 години се занимава проекти, свързнаи с оптимално отопление и климатизация и енергоспестяващи технологии. През това врме има реализирани стотици проекти, някои от които можете да видите в страниците на сайта на фирмата. Възможността са управление на термопомпите Heliotherm с дистанционен уеб контрол, от друга стрна, е изключително удобство, с което можете да включвате и изключвате устройството и да настройвате температурата в желаната степен, независимо колко далеч сте от къщата или офиса.

За какви сгради можем да използваме термопомени инсталации? Както за еднофамилни къщи, така и за по-големи кооперации, включително и за учреждения, както и за индустриални цели, термопомпените системи са добра алтернатива. Колкото по-добре са оразмерени природните ресурси в района на обекта и колкото по-добре е направен монтажа, спрямо тях и по отношение на характеристиките на сградата – толкова по-добри резултати могат да се постигнат. За това, дори и геотермалните термопомпи да са на по-висока цена първоначално, то тя бързо се оправдава, благодарение на високата ефективност на инсталацията. За това, ако имате възможност за инсталирането на подобна система и ако тя е най-добрият вариант за конкретният случай, помислете дали да не го направите. Дали да не влезете в бъдещето с голяма крачка, като си осигурите комфорт и много по-ниски разходи, както и значителна енергийна независимост, преценете сами.