Радостина Стоянова

Какво може да научите от конкуренцията за имоти

Продажбата на имот не е като продажба на хляб, не само, защото такъв не се купува всеки ден, но и защото си има своите милион специфични особености. За да реализирате най-добрата сделка и да се развива вашият бизнес с имоти е добре да умеете да се адаптирате към бързо променящият се свят. За целта научете се от конкуренцията.

Клиентите

Клиентите и новите продажби на имоти – замисляли ли сте се над въпроса дали вашите клиенти ви носят допълнителен бизнес или се двоумят да ви препоръчат?! Докато правите това, което всички правят ще имате същите резултати като останалите. За търговията на имоти това е свързано с приключване на сделката и препоръка за нови клиенти. На клиента трябва да се продаде не само имот, но и идеята да ви препоръча на следващия. Ако не правите нещата по този начин нищо няма да се получава.

Клиентът ще ви препоръчва ако вижда у вас нещо различно.

Тъжният клиент няма да ви препоръча, нито онзи, който не смее или трудно поема рискове. Щастливият и доволен клиент има много по-голям шанс да се похвали с покупката си и да спомене за брокера на имоти, който е оставил само приятни чувства у него.

Какво може да научите от конкуренцията за имоти Click To Tweet

Увереност в продажбата

Увереност в продажбата – опитът показва, че уверените хора повлияват над клиентите. Когато посрещате потенциалния клиент, усмивката на лицето трябва да е искрена. Увереността личи дори без думи, затова се старайте бизнесът ви с имоти да заложи в голяма степен на нея.

Центърът на вселената – бизнесът с недвижими имоти по своята същност се свежда до разбирането на човешката природа.

Помнете, че зад всеки един прозорец в района, които обслужвате има хора. Всеки един от тях смята, че е най-важният в света. Всички те са център на Вселената. Така, че ако искате да правите бизнес с тези хора опитайте се да споделите тяхното виждане.

Стратегия на успеха

Стратегия на успеха в бизнес с имоти – статистическите проучвания показват, че 55% от печелившите търговци са привърженици на ученето. Средно 15% са тези, които ту вярват, ту не вярват в това нещо. Едва 2% е броят на неуспешните продажби и това се дължи единствено на факта, че тези хора не са толкова подготвени. Колкото повече учите, толкова по-добри ще ставате във вашия бизнес и ще реализирате повече продажби.

Подобни статии

  • Всяка покупка на имот преминава през различни етапи. Когато става дума за нещо в по-дългосрочен план, то бива разглеждано през призмата на десетки аспекти, оформят се още толкова документи, но преди да се достигне този момент предстоят първите крачки. Те…
  • Повредите причинени от течове се откриват късно, много след като водата вече е прокарала пътя си. За изграждане на душ-ъгъл или вани е от значение да се осигури трайна хидроизолация с непромокаеми фуги, както и да се постави водоустойчива фаянсова…
  • Разширяването на дейността или избор на по-изгодно място за разположение на офиса ви принуждава да търсите начин за „безболезнено“ преместване на имуществото. Важни документи, мебели, скъпа оргтехника – изискват специално отношение, за да не се допуснат загуби и повреди. При…