Безсънието и как да се справим с него

Липсата на сън или недостатъчното количество сън и почивка, които си набавяме в денонощието, са опасни за здравето ни. Системното недоспиване ни прави много по-податливи на редица заболявания, сред които и смъртоносни, като рак и сърдечен удар. Какви са най-честите причини за безсънието и как да се справим с него?

Безсъние заради стрес

Ако дните ви са претоварени с емоции, стресови ситуации и напрежение, е нормално те да се отразяват и на нощите ви, като ги правят неспокойни. Ако сте стресирани в работата е напълно възможно вечерите да продължавате да мислите за проблемите и те да не ви дават сън. Ако пък успеете да заспите, да имате напрегнати нощи с кошмари. Постарайте се да оставяте работата си на работното място и да не я носите със себе си в мислите си. Внесете баланс в ежедневието си. Доказано е, че съвременният човек е много по-зает, работи повече и съответно, за да се отърси, има нужда и от повече почивка. За съжаление, в масовия случай повечето работа води до повече желание за развлекателни занимания след работно време, които пък крадат от времето ни за сън. Той може да е по-спокоен, но е значително по-малко, а за съня е важно и качеството, и количеството, така че се постарайте да балансирате емоциите и времето си, така че да си набавяте достатъчно почивка.

Безсъние заради топлина

Ако в топлите сезони страдате от безсъние, въртите се с часове, докато заспите и постоянно обръщате възглавницата си, докато тя вече няма хладна страна, то горещината ви пречи да спите. Ако нямате климатик, може да опитате следните трикове – направете течение в стаята преди да заспите, вземете си по-хладък душ преди лягане и дръжте на нощното си шкафче мокра кърпа, с която да се забърсвате, щом започнете да се потите. Помислете за материалите, от които е направена възглавницата, матрака или топ матрака ви и завивките. Вземете си спален комплект от чист памук, защото той има добри попивателни качества. Възглавница, направена от материал като коприна или микрофибърни нишки Уелслийп предпазват тялото от изпотяване и регулират естествената му температура.

Безсъние заради липса на комфорт

Ако се въртите с часове, преди да заспите и не можете да си намерите място, то вероятна причина за това може да е, че мястото за сън не ви е комфортно. Замисляли ли сте се колко са стари матракът и възглавницата ви? Знаете ли, че специалистите препоръчват възглавницата да се подменя веднъж на всеки две до пет години и че иначе тя става опасна за здравето? Това е така, защото докато спим несъзнателно отделяме телесни течности като пот и слюнка, които попиват и се наслояват в нея, което я прави благоприятна за развитието на всякакви бактерии, прахови акари и микроорганизми. Същото важи и за матрака – той също се амортизира с времето, макар и да може да се подменя значително по-рядко. Много старият матрак обаче губи формата си и вече не може да осигурява необходимата опора, от която тялото ни се нуждае по време на сън. Така раменете ни пропадат, докато спим, гръбнакът ни се изкривява в неестествена позиция и остава така в продължение на часове. Нищо чудно, че се будим схванати или трудно заспиваме. Ако проблемът при вас е липсата на комфорт нощем, помислете за смяна на възглавницата и матрака си или ако не можете да си го позволите, си вземете нов топ матрак. Той е на значително по-достъпни цени, но може значително да подобри качеството ви на сън и да съкрати времето за заспиване.