Апартаментите от строител

От какви етапи се състои покупко-продажбата на апартамент ново строителство?

Няма по-добър избор от това да инвестирате в апартамент ново строителство на добра цена и със стратегическо местоположение. В случай, че по-нататък желаете да го продадете или отдадете под наем, гарантирано ще имате потенциално висока печалба. Имотите ново строителство идват с по-модерна архитектура, в тях са вложени по-качествени строителни материали, енергийната ефективност на такъв имот е по-добра, а и банките отпускат висок процент финансиране на изгодни условия.

Етапи при покупко-продажбата на ново строителство

За да закупите апартамент ново строителство от строителен предприемач, трябва да преминете през няколко етапа на сделката. Това са:

Сключването на предварителен договор за покупко-продажба

Този договор дава гаранция на купувача, че строителят няма да сключи договор за продажбата на същия имот с други лица. За тази цел е необходимо този договор да бъде заверен при нотариус.

Закупуване на правото на строеж

Това може да бъде осъществено в случай, че сградата все още не е достигнала ниво на груб строеж. Тогава правото на строеж на част от сградата или на цялата сграда може да бъде прехвърлено с подписването на прехвърлителен договор по една от опциите: покупко-продажба, дарение, замяна и др. Единствено ако едната страна по договора е държавата, тогава не е необходим нотариално заверен акт. При всички останали случаи такова нотариално заверяване е необходимо.

Покупко-продажба на груб строеж

В понятието „груб строеж“ влиза постройка или сграда, която е с ограждащи стени и покрив. За да бъде призната една сграда за груб строеж, тя трябва да има акт образец 14.

Покупко-продажба с разрешително за ползване

Това определено е най-изгодният вариант да закупите имот ново строителство на този етап от строежа. Така купувачът си спестява куп проблеми по довършителните работи и може веднага да се нанесе в апартамента. По този начин не поема риска сградата да не бъде довършена. Въпреки че цената на новото строителство от този етап е най-висока, тя си струва инвестицията, защото на практика не съществува никакъв риск от загуба.

Разбира се, покупката на такъв имот на по-ранен етап освен своите рискове, има и предимства. Това освен по-ниската цена на кв. метър са по-богат избор на изложение, етаж, вътрешно разпределение, квадратура, възможност за промени в архитектурата по време на строежа и др.